Sirul mahu dedah kes bunuh Altantuya

KUALA LUMPUR 17 FEB-  Bekas polis elit Sirul Azhar Umar kini mempertimbangkan menjawab persoalan terbesar sekitar pembunuhan Altantuya Shaariibuu – kenapa dia dan Azilah Hadri membunuh wanita itu?
Malaysiakini melaporkan, Sirul mendedahkan bahawa beberapa media Australia telah memohon sesi wawancara ‘terus terang’ dengannya.
SirulDitanya sama ada beliau sedia mendedahkan segala-galanya jika wawancara itu menjadi kenyataan, bekas anggota polis itu menjawab:
“Ya, saya pertimbangkan kemungkinan ini dengan serius.”
Difahamkan beberapa stesen televisyen telah berhubung dengan Sirul, yang sedang ditahan pihak imigresen negara itu di Sydney. Rundingan antara Sirul dan stesen TV masih berjalan.
Sementara itu, Sirul memberitahu dia tidak kenal mangsa pembunuhan atau Abdul Razak Baginda – penganalisis politik dan rakan dekat Datuk Seri Najib Razak yang terlepas dalam kes itu.
“Saya bertindak atas arahan. Orang penting yang mempunyai motif masih bebas. Ia bukan bermakna saya tidak sayangkan (pasukan) polis, tetapi saya bertindak atas arahan,” tegasnya yang enggan mengulas lanjut.
Menjawab soalan, Sirul berkata keadaannya OK di pusat tahanan dan dia dibenarkan menggunakan telefon dan Internet.
“Saya biasanya baca Malaysiakini, Utusan (Malaysia) dan Harakah untuk ikuti perkembangan di kampung halaman,” katanya.
Daripada jauh, duda 43 tahun itu bagaimanapun bimbangkan dua anak remajanya di Malaysia yang berhenti sekolah, kesan daripada kesnya.
Bulan lepas, Sirul dan Azilah dijatuhi hukuman mati apabila didapati bersalah dalam kes tersebut di Mahkamah Persekutuan.
Terdapat beberapa persoalan di sebalik kes itu, termasuk berkaitan motif pembunuhan. Sebelum ini, penyiasat persendirian, P Balasubramaniam dalam Akuan Bersumpah mendedahkan hubungan antara Altantuya dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
Ketua kepada Azilah dan Sirul, DSP Musa Safri, yang memberitahu Azilah untuk membantu Razak Baginda pada malam pembunuhan itu, tidak dipanggil memberi keterangan dalam perbicaraan.
Dalam perbicaraan di Mahkamah Tinggi Shah Alam, Sirul mendakwa dia dijadikan kambing hitam untuk “melindungi rancangan mereka”.
Sirul tidak hadir di Mahkamah Persekutuan ketika keputusan disampaikan kerana berada di Australia. Undang-undang Austalia tidak membenarkan ekstradisi individu yang berdepan hukuman mati ke negara asal.