Tips Kesihatan : Cara Membuang Kolestrol Dalam Badan

Tips Kesihatan : Cara Membuang Kolestrol Dalam Badan 


    
Apakah Kolesterol?

Kolesterol datang dari dua sumber: badan anda dan makanan. Hati anda dan sel-sel lain dalam tubuh anda menghasilkan 75 peratus dari kolesterol darah. Selebihnya 25 peratus datang dari makanan yang anda makan.
Kolesterol LDL adalah kolesterol ‘jahat’. Apabila ia terlalu banyak berkitar dalam darah, ia boleh menyumbat arteri, meningkatkan risiko anda untuk serangan jantung dan strok. Kolesterol LDL dihasilkan secara semulajadi oleh tubuh, tetapi ramai orang mewarisi gen yang menyebabkan mereka menghasilkannya terlalu banyak. Memakan lemak tepu, lemak trans dan kolesterol makanan juga meningkatkan jumlahnya yang ada pada anda.
Kolesterol ialah sejenis bahan yang seakan lemak, lembut dan berlilin yang berada dalam salur darah dan dalam semua sel-sel badan anda. Kolesterol adalah sebahagian penting bagi tubuh yang sihat kerana ianya digunakan untuk menghasilkan membran sel dan sesetengah hormon, dan berfungsi dalam fungsi-fungsi tubuh yang lain. Tetapi terlalu banyak kolesterol dalam darah adalah satu risiko yang besar untuk penyakit jantung koronari (yang akan membawa kepada serangan jantung) dan juga angin ahmar.
Pada masa kini ramai orang mengalami paras kolesterol. Tahap kolesterol yang tinggi boleh menyebabkan aterosklerosis, penyakit kardiovaskular dan kegagalan jantung yang kronik. Rekod-rekod perubatan mendedahkan bahawa lebih satu juta orang setiap tahun di Amerika Syarikat, mengalami serangan jantung dan ditambah ½ juta mati kerana penyakit jantung yang lain. Malah, menurut Persatuan jantung Amerika, orang-orang yang mempunyai sebuah jumlah kolesterol daripada 240 mg/dL (miligram setiap deciliter) adalah dua kali seperti cenderung untuk mengalami serangan jantung sebagai orang-orang yang mempunyai tahap kolesterol yang 200 mg/dL.
Terdapat dua jenis kolesterol yang utama: rendah – kepadatan lipoprotein (LDL), yang merupakan kolesterol yang tidak baik kerana ia mengumpulkan di dalam arteri dan blok darah aliran dan High-density lipoprotein (HDL), yang merupakan kolesterol yang sangat baik kerana ia cenderung untuk LDL yang dimasukkan ke dalam dinding arteri kerana ia melalui aliran darah anda. Ini bermakna LDL menaikkan paras kolesterol kita dan HDL merendahkan paras kolesterol kami
Terdapat cara untuk mengurangkan kolesterol secara semulajadi dan mengekalkannya pada paras yang sihat. Berikut adalah remedi semulajadi yang terbaik untuk menurunkan paras kolesterol anda:
1. Senaman – melakukan senaman selama kira-kira 30 minit senaman 3 atau 4 kali seminggu dengan ketara boleh mengurangkan risiko untuk banyak utama penyakit yang mengancam nyawa. Senaman yang kerap telah didapati membantu merendahkan kolesterol dan mengurangkan tahap triglyceride. Dengan senaman, anda boleh mengurangkan indeks ***** badan dan mencapai berat badan yang sihat. Ini membantu anda untuk mengurangkan risiko anda untuk penyakit jantung dan kencing manis.
2. Sihat Makan
• Peningkatan pengambilan serat larut air. Dengan meningkatkan pengambilan serat larut air 10 gram sehari, anda boleh menurunkan paras kolesterol anda banyak mengikut beberapa kajian baru. Sumber serat yang terbaik termasuk beberapa jenis buah-buahan, oat dan produk-produk pemakanan, dan pelbagai jenis sayur-sayuran.
• Mengurangkan lemak tepu dan Trans lemak.
-Lemak tepu yang terdapat dalam makanan yang berasaskan haiwan, termasuk daging, mentega, susu penuh produk tenusu (termasuk, yogurt, keju dan Aiskrim), dan kulit ayam. Mereka juga boleh ditemui di beberapa makanan tinggi lemak tumbuhan, termasuk minyak sawit. Jururawat Kesihatan kajian, termasuk lebih daripada 80,000 peserta, menunjukkan bahawa lemak tepu meningkatkan risiko penyakit arteri koronari
-Lemak Trans ditemui kebanyakannya di goreng makanan, pastri, biskut, dan makanan lain yang serupa. Mengelakkan makanan jenis ini menghadkan kalori, pengambilan lemak dan membantu anda rendah kolesterol anda. Jawatankuasa pemakanan Persatuan jantung Amerika mengesyorkan menghadkan trans lemak kepada satu peratus pengambilan kalori harian yang anda.
• Elakkan daging merah, telur, & susu penuh – daging merah, susu penuh, dan kuning telur adalah makanan kolesterol yang pekat. Mereka perlu dielakkan dan digantikan dengan beberapa makanan sihat yang rendah kolestrol.
• Asid lemak omega-3 – saham pada makanan yang mengandungi asid lemak Omega 3. Asid lemak Omega 3 meningkatkan HDL dan tahap kolesterol LDL yang lebih rendah. Beberapa sumber yang baik termasuklah ikan salmon dan ikan herring, walnut dan badam, ulas kering dan minyak flaxseed. Banyak makanan ini juga mengandungi antioksidan dan vitamin.
• Blueberry, bawang putih, & epal – makanan ini tiga yang lazat dan boleh mudah digabungkan dengan pelbagai makanan lain di resipi buatan. Bawang putih dan blueberry merendahkan tekanan darah dan kolesterol. Pectin fiber dalam epal mengurangkan jumlah kolesterol yang dihasilkan di dalam hati. Menggunakan bahan-bahan ini dalam makanan anda boleh membuat impak yang sihat kolesterol anda.
• Kacang soya. Produk-produk soya adalah satu lagi contoh makanan merendahkan kolesterol. Beberapa kajian mencadangkan bahawa makanan yang mengandungi soya boleh mengurangkan kolesterol buruk seseorang oleh kira-kira 10 peratus. Kacang soya mengandungi bahan kimia semulajadi yang dikenali sebagai isoflavones. Penyelidik percaya bahawa isoflavones, bersama-sama dengan protein yang terkandung dalam soya, membantu mengurangkan kolesterol yang tidak baik.
3. Perhatikan penggunaan kolesterol. Jika anda sedang diet rendah kolesterol, anda telah berpeluang untuk memberi perhatian kepada label makanan dan pastikan anda menyimpan pengambilan di bawah 200 mg sehari. Ini bermakna menonton saiz hidangan, terlalu.
4. Mengurangkan tekanan. Tekanan dan kebimbangan menyebabkan bahan kimia dilepaskan ke dalam tubuh, meningkatkan tekanan darah anda, dan mengurangkan aliran darah kepada jantung anda.
5. Berhenti merokok. Rokok kenaikan membina sehingga plak di dalam arteri, memburukkan lagi tahap kolesterol LDL yang tinggi yang memberi kesan.
6. Mengurangkan berat badan – sebagai berat badan berlebihan perubahan metabolisma anda dan cara tubuh berurusan dengan lemak dan kolesterol. Kehilangan berat badan secara perlahan-lahan dan berterusan meningkatkan kesihatan anda dan merendahkan kolesterol anda. Diet semulajadi mengakibatkan penurunan berat badan yang konsisten dan mengurangkan risiko penyakit kencing manis dan tekanan darah tinggi.
7. Mengambil makanan tambahan untuk menurunkan kolesterol. Makanan tambahan boleh mengurangkan kolesterol secara semulajadi tanpa kesan sampingan dan lebih atau kurang dengan keputusan yang sama seperti dadah. Satu-satunya perbezaan jika ada apa-apa, akan masa: ia mungkin mengambil masa agak lama untuk merendahkan kolesterol secara semulajadi melalui makanan tambahan.
Ia adalah penting untuk menggunakan ekstrak makanan tambahan seperti vitamin C, selenium, teh hijau, dan ginseng untuk mengekalkan kolesterol peringkat dalam semakan. Suplemen merendahkan kolesterol tidak seharusnya digunakan sebagai topang atau bukan pilihan makanan yang baik, tetapi hanya bagaimana tambahan nama yang membayangkan – sebagai tambahan dan bantuan untuk kolesterol yang mengurangkan makanan yang betul boleh lakukan kerja.

Tags: Buang Kolestrol, Kesihatan badan, cara pemakanan