DEDAH: Punca Utama Banjir Pelik adalah MUNGKIN dari Empangan Kenyir Dua (4 Gambar)

DEDAH: Punca Utama Banjir Pelik adalah MUNGKIN dari Empangan Kenyir Dua

(Gambar di Sekitar Empangan Kenyir Dua yang Masih Dalam Proses Pembinaan)


 

KUALA LUMPUR: "Banjir pergi dengan sebahagian penduduk kehilangan rumah sepenuhnya. Tentunya pula mereka kehilangan pakaian dan lainnya," tulis Datuk Husam Musa.

Menurut Naib Presiden PAS itu, sebahagian besar mereka dari Kuala Krai. Beliau difahamkan sebahagian kuarters anggota polis yang baru siap di Bandar Kuala Krai masih lagi kosong.

Justeru, katanya Kementerian Dalam Negeri wajar mengizinkan mereka menginap di situ sementara rumah mereka dibina semula. 

Menurut beliau lagi, Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr Hatta Ramli sudah membangkitkan cadangan itu.

"Teka teki masih lagi belum terjawab. Adakah TNB penyumbang terbesar banjir terpelik ini?" tanya Husam menerusi facebooknya pagi tadi.

Husam Dedah Rahsia Banjir Besar Di Kelantan?

Kalau sebelum ini beliau memanjangkan sebutan orang kampung mengenai Empangan Jajar, ada pihak yang membetulkan.

Baginya, orang kampung mungkin tersalah dalam menamakan tetapi syak mereka adalah pada empangan dalam pembinaan.

Beliau menambah, ada satu lagi empangan dalam pembinaan yang hampir siap iaitu Kenyir Dua.

Menurutnya, info mula muncul limpahan dari situ menjadi punca.

Justeru, beliau yang juga Adun Salor memohon TNB memberikan penjelasan segera.

Kerajaan negeri juga, ujar beliau patut menubuhkan jawatankuasa menyiasat.

"Insya Allah selepas ini saya cuba dapatkan imej satelit dari sebuah stesen satelit di China. TNB mesti berani untuk telus," tulis beliau selanjutnya. ~harakahdaily

Rujuk sedutan dari Berita Harian Online


Ketika melawat projek Stesen Janakuasa Hulu Terengganu (SJHT) buat kali pertama pada Disember 2011, pembinaan terowong mengalih aliran sungai sedang giat dilaksanakan. SJHT yang juga dikenali penduduk sebagai Kenyir 2, dibuat atas keperluannya untuk menokok bekalan tenaga kepada grid nasional serta disasar memberi kesan limpahan kepada sosioekonomi penduduk.

Projek SJHT yang mula dibangunkan pada Januari 2010, merangkumi pembinaan Empangan Puah di Sungai Terengganu dan Empangan Tembat di Sungai Tembat membabitkan kos keseluruhan hampir RM2 bilion. Pembinaan empangan berkenaan akan mewujudkan dua tasik baharu masing-masing seluas 6,979 hektar (Puah) dan 218 hektar (Tembat).
Disamping kesan pembalakan Haram yang berleluasa Faktor lain juga adalah penyumbang kepada keadaan banjir pelik yang berlaku melibatkan bnyak pihak termsuk kita semua sebagai hambaNYA, yang pasti hakikatnya semua ini adalah kehendak Allah dan tidak ade sesiapa dapat menghalangnya. Kita sebagai manusia perlu bermuhasabah dan memperbetolkan kesilapan yang telah berlaku agar tidak terus menjemput kemurkaan Allah terhadap kita semua, sesungguhnya Rahmat Allah adalah mendahului kemurkaanNYA. Dengan kejadian ini secara tidak langsung  akan membuka mata pihak berkenaan untuk mempastikan sesuatu perkara itu berada pada tempatnya dengan betol dan mengikut spesifikasi yang ditetapakn.Kepada mangsa banjir semoga anda terus tabah dan redha segala ujian dari yang Maha Esa. InshaAllah ade hikmah besar di sebalik sesuatu kejadian itu,.