Wanita Cenderung Hidup Lebih Lama Berbanding Lelaki

Secara biologi dan sosiologi, wanita cenderung boleh hidup lebih lama dibanding lelaki. Hal ini kerana hormon estrogen yang terdapat pada wanita dianggap boleh melindunginya dari penyakit kronik. Sebuah kajian oleh Profesor Marianne Legato, MD dari clinical medicine at Columbia University College of Physicians and Surgeons menunjukkan, kebanyakan usia lelaki secara puratanya adalah 78 tahun dan wanita 81,2 tahun. 

   


Selain itu, kajian juga mendedahkan ada 5 sebab perempuan boleh hidup lebih lama daripada lelaki iaitu kerana 


1. Wanita kuat melahirkan
Dr Legato berkata, kelahiran seorang anak sangat bergantung pada kesihatan ibu. Jika ia menyerah, maka kemungkinan jangkitan prenatal atau masalah lain di dalam rahim boleh saja terjadi.

"Lelaki cenderung berkembang lebih lambat secara fizikal berbanding anak perempuan yang bererti risiko pra-matang atau meninggal kerana paru-paru atau perkembangan otak belum sempurna boleh terjadi," jelas Dr Legato.

2. Wanita itu berani
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS melaporkan, punca kematian ketiga adalah kecederaan. Dr Legato berkata, lelaki sering mengambil lebih banyak risiko dan cenderung tidak memikirkan akibatnya. Sedangkan perempuan sangat berhati-hati mengambil risiko. 

    


3. Wanita jarang terkena penyakit jantung
Seperti kita ketahui, penyakit jantung merupakan pembunuh utama lelaki dan wanita di dunia. Tetapi lelaki yang paling berisiko terkena penyakit ini di usia yang agak produktif iaitu 30-40 tahun. Sedangkan perempuan, mereka akan dilindungi hormon estrogen dan terhindar dari risiko jantung sampai menopause. "Hormon estrogen membantu wanita menjaga arteri yang kuat dan fleksibel," kata Dr Legato.

4. Wanita mempunyai rangkaian sosial yang lebih kuat
"Menurut sebuah kajian 2010 di Universiti Brigham Young, kebanyakan lelaki cenderung menahan tekanan dan sedangkan wanita jika ada masalah cenderung berbicara dengan orang lain sehingga stres tidak terkumpul," jelas Dr Legato.

5. Wanita lebih memberi perhatian kepada kesihatan
"Anda boleh menyebutnya John Wayne sindrom atau lelaki sering menafikan penyakit, mereka mengurangkan gejala kerana tidak ingin pergi ke doktor dan malah mencari tahu ada sesuatu yang salah," ungkap Dr Legato.

~sumber : Majalah Health