PELIK!! ''Cinderella Surgery'' Trend terbaharu Eropah Yang Kian Menular Di Asia.

Kita semua sering mendengar orang yang mempunyai hidung, kerja bodoh dan liposuction (sedut lemak). Dan kini Eropah, muncul pula trend terbaru yang semakin popular di Amerika iaitu trend pembedahan kaki atau dikenali sebagai "Cinderella Surgery". Wanita Amerika terdesak untuk kelihatan lebih baik sama ada dalam kasut atau hanya muat dalam saiz yang lebih kecil sehinggakan mereka terdorong untuk mengubah bentuk dan saiz kaki mereka melalui pembedahan.
"Cinderella Surgery", adalah prosedur kecantikan untuk membentuk jari kaki agar kelihatan sempurna memakai high heels. Pembedahan itu diasaskan pada fakta bahawa kebanyakan orang mempunyai jari kaki yang tidak rata. Fungsi pembedahan ini adalah untuk memanjangkan atau memendekkan jari kaki agar kelihatan rapi serta untuk membuang tulang. Awalnya, pembedahan ini popular di Amerika Syarikat dan kini telah tersebar hingga ke negara lain.

Dr Ali Sadrieh, pakar penyakit kaki di Evo Advanced Foot Surgery di California, memberitahu New York Times bahawa pembedahan ini telah menjadi begitu popular bahawa dia mencipta nama-nama baru untuk prosedur. Dengan demikian terciptalah teknik 'Perfect 10' bagi pembedahan pemendekan jari kaki dan 'Model T' bagi pembedahan memanjangkan jari kaki.

Dr. Jason Hargrave mengatakan bahawa pembedahan ini boleh mewujudkan mimpi wanita yang ingin tampil sempurna memakai killer heels ( lebih dari 10 cm) yang popular di siri "Sax and the City". Kebanyakan pesakit tidak boleh memakai high heels yang bahagian depannya terbuka kerana jari kaki mereka kelihatan hodoh.

Paulina Charlikowska salah satu wanita yang melakukan pembedahan ini rela berhabiskan wang hingga US $7,500. Oktober tahun lalu Paulina memutuskan untuk memendekkan jari kedua dan ketiganya sekitar 1 cm di klinik Dr. Jason.

Sebelum dan selepas pembedahan Cinderella.

Selepas pembedahan..Mengambil masa untuk sembuh.

Contoh kaki Pelanggan yang menjalani pembedahan Perfect 10.

~sumber.