MENAKJUBKAN!!! Seni Ukiran Wajah Manusia Pada Akar Buluh.

Huynh Phuong Do seorang juru ukir yang telah berkecimpung selama tujuh tahun dalam bidang ukiran. Namun Phuong Do seniman yang berasal dari Vietnam ini bukanlah sekadar juru ukir biasa tetapi telah menghasilkan beberapa karya yang agak unik dan menakjubkan. Sepanjang penglibatannya, Phuong Do telah mengukir banyak ukiran wajah manusia pada akar buluh. Karyanya termasuklah ukiran wajah bebarapa tokoh sejarah .


 
Hasil karyanya ini membuatnya menjadi popular di Vietnam . Phuong Do telah mengukir di kayu sejak berusia 15 tahun. Ketika dia tinggal di Hoi An , Vietnam , Phuong sangat dikenali sebagai " Vietnam Bamboo Village " .Karya - karyanya yang unik ini terispirasi ketika tujuh tahun silam , saat banjir di hulu Sungai Thu Bon membawa beberapa akar buluh sampai ke depan rumahnya .Kemudian dia mengambil beberapa akar buluh dan mengukirnya menjadi sebuah patung . Demikian disiarkan oleh Oddity Central . Sejak saat itu akhirnya Phuong Do mempunyai showroom patung sendiri dan karya - karyanya boleh didapati di lebih dari 20 kedai souvenir di bandar Hoi An , Vietnam .
Dia menghabiskan seluruh hari - harinya untuk mengukir akar buluh dan membuatnya seperti wajah manusia . Phuong Do membuat ukiran pada akar buluh sebanyak 200 dan 300 buah per bulan untuk memenuhi permintaan daripada pelancong .


Selain tokoh - tokoh terkenal seperti Bodhidharma , Lohan , Guan Yu atau Zhang Fei , pengukir berbakat ini juga mampu mengukir wajah pembelinya pada akar buluh tersebut .

~sumber