Menukar Saiz Tayar dan Rim (Dwibahasa)

Panduan Menukar Rim
Panduan Menukar Saiz Tayar dan Rim.

Ramai pemilik kereta gemar menukarkan tayar dan rim ke saiz yang lebih besar dari yang sedia ada. Jarang kita dengar orang menukar saiz tayar dan rim ke saiz yang lebih kecil. Banyak alasan yang menyebabkan pemilik kereta ingin menukar saiz tayar dan rim antaranya

  • ingin meningkatkan kuasa pecutan (acceleration)
  • ingin kenderaan kelihatan menarik
  • ingin menjimatkan penggunaan bahan api (minyak)
  • ingin mendapatkan rim yang tahan lasak
  • ingin mengurangkan berat kenderaan dengan menggunakan rim yang lebih ringan.
  • ingin kenderaan lebih stabil

Tapi haruslah diingat, menukar saiz tayar dan rim ke saiz yang lebih besar tidak semudah yang disangkakan. Ia memerlukan wang yang banyak. 
lebih berkualiti + lebih ringan + lebih tahan lasak + berjenama import = lebih mahal(maybe RM3K ke atas - nak murah kat kedai potong ada)
Ia juga memerlukan sedikit pengetahuan tentang kesan dan akibat daripada penukaran saiz tayar dan rim tersebut supaya tidak tertipu oleh sesetengah penjual yang ingin mengaut keuntungan semata-mata. 

Many car owners prefer to change the tire and rim to a larger size than the existing. We rarely hearpeople changing tires and rim size to smaller sizes. The reasons for the car owners who wants tochange the tire and rim size are

     * to increase the power of the acceleration
     * to make their 
vehicle look attractive
     * to save fuel (oil)
     * to get a durable rim
     * to reduce vehicle weight by using a lighter rim.
     * to increase 
vehicle stability


But it must be aware, to change the size of the tire and rim to a larger size is not easy.It requires a lot of money.

better quality + more + more durable lightweight + imported brands = more expensive(maybe arround RM3K and above)
and...

requires some knowledge about the causes and effects of the conversion of tire and rimsize in order to avoid to be fooled by some irresponsible sellers .

Panduan Menukar Rim
Panduan Menukar Saiz Tayar dan Rim.

Guide to change Tire and Rim Size

Tukar tayar dan rim ke saiz yang lebih besar akan :

1- mengurangkan pecutan kenderaan anda -

Saiz tayar dan rim yang lebih besar akan meningkatkan diameter tayar kenderaan anda.  



Diameter tayar yang lebih besar memerlukan tenaga yang lebih untuk memusingkan tayar.
 Ia sama keadaanya seperti menggolekkan duit syiling 5 sen dan 50 sen. Menggolekkan duit syiling 5 sen lebih mudah berbanding 50 sen kerana diameter 5 sen lebih kecil (abaikan jisimnya). Kuasa enjin kenderaan tetap sama dan tidak berubah yang berubah adalah diameter tayar. Enjin memerlukan tenaga yang lebih untuk menggerakkan tayar yang berdiameter lebih besar. Ini akan mengurangkan pecutan kenderaan anda.(atau lebih senang paham - kurang pikap)
Kesimpulannya, "Semakin besar tayar semakin rendah pecutan"
Maka tukarkan ke saiz yang bersesuaian agar tidak terlalu besar berbanding tayar sedia ada.

2- mengubah ketepatan bacaan speedometer -

Speedometer membaca kelajuan kenderaan berdasarkan transmisi dan saiz tayar sedia ada. Walaupun saiz tayar diubah tetapi speedometer tetap membaca kelajuan kenderaan anda berdasarkan saiz tayar asal. Sebagai contoh: Jika anda menukarkan tayar bersaiz 185/55R15 kepada 195/55R17, bacaan speedometer yang menunjukkan kelajuan 110 kmj sepatutnya menunjukkan bacaan 121.88 kmj. Dengan kata lain anda sebenarnya membawa kenderaan bukan pada kelajuan 110 kmj tetapi 121.88 kmj. Ini adalah berdasarkan suatu kaedah pengiraan yang khusus yang boleh didapati dalam beberapa halaman di internet. Maka tidak hairanlah ada beberapa individu yang pernah menukar saiz tayar dan rim memperolehi saman had laju walaupun yakin mereka membawa kenderaan pada kelajuan yang dibenarkan.
 (untuk download tire calculator klik disini : file ni hanya boleh dibuka menggunakan OpenOffice Calc sahaja. Nak download OpenOffice free je klik disini)



3- menambah ketinggian kenderaan -

Mengubah saiz tayar dan rim boleh menambahkan ketinggian kenderaan anda.

Kenderaan yang terlalu tinggi atau rendah dari had yang ditetapkan boleh mengganggu fungsi suspension kenderaan anda. Anda juga boleh mengalami sedikit kesukaran ketika membelok.

Oleh itu, pilih saiz tayar dan rim yang benar-benar sesuai dengan kenderaan anda, cuba dapatkan nasihat daripada rakan-rakan berpengalaman atau website yang ada kalkulator tayar.
 (kalau ada masa nnt aku try buat satu guna excel then korang blh download)

Change the tires and rims to a bigger size will:
 
1 - reduce the acceleration of your vehicle - 
The larger tire has higher diameter.


Tire that has larger diameter requires more energy to turn the wheels.

  It is the same as rolling 5 cents and 50 cents coin. 
Rolling a 5 cents coin is easier than a 50 cents coinbecause 5 cents coin has smaller diameter (ignore its mass). Engine power remains the same eventhough the diameter of the tire changed. The engine requires more energy to move the larger diameter tires.This will reduce the acceleration of your vehicle.

In other words, "The bigger the tire the lower the acceleration"

Then change to the appropriate sizenot too large compared to existing tires.
2 - change the accuracy of the speedometer reading -


Speedometer reading based on the transmission and stock tire sizes of a car. Although the size of the tirechanged, but the speedometer still reads the speed of your vehicle based on the original tire size. For example: The effect of changing the tire size of 185/55R15 to 195/55R17 is,  
When your speedo reads 110kmh you will actually be doing 121.88 kmh.
This is based on a specific calculation method which can be found in some of the webpages. So nowonder there are some individuals who receive summon ticket due to the driving over speed limit evensure they carry the vehicle at a speed that is allowed.
(to download tire size calculator click here : this file can only be opened by OpenOffice software. Clickhere to download it for free)
3 - increase the height of the vehicle -


Changing the size of the tire and rim could increase the height of your vehicle.

 Vehicles that are too high or low of the prescribed limit may interfere with the function of your vehiclesuspension. You can also experience some difficulty when turning.
Therefore, you should be careful to choose the size of the tire and rim that is really suits for your vehicle, try to get advice from experienced colleagues or websites that have knowledges about tires and tire size calculators.