Bolehkah Solat sunat lg selepas solat sunat witir?

Bolehkah Solat sunat lg selepas solat sunat witir?




      Alhmadulillah, diberikn oleh Allah nafas baru untuk pagi ini dan dapat terus menulis @ meng"update" blog yang x seberapa ni. Post kali ni ambe nk share dan mengupas video klip Ustaz Azhar Idrus mengenai pertanyaan tentang persoalan SOLAT SUNAT WITIR. Sempena bulan ramadan ini, tentu ada rakan-rakan di luar sana tertanya-tanya dan kadang-kadang kompius boleh atau tidak solat sunat terawih lagi selepas dah buat solat witir di masjid bersama imam setelah terawih 8 rakaat. Hukum nya adalah boleh..Syarat solat witir ini di kerjakan atau dilaksanakan selepas solat fardhu Isyak orang ganu panggil "solat ise" orang kelantan lak sebut "solat iso" kedua-duanya bermaksud sma ajer iaitu ISYAK hehe... ;)
   
      Disini bermaksud asal lepas solat isyak maka boleh lah di laksanakan solat sunat witir, permasalahan yg di tanya seperti dalam klip video UAI adalah "Bolehkan sambung solat terawih 12 rakaat lagi setelah dah buat bersama imam di masjid 8 rakaat setelah solat sunat witir?". Maka jawapannya adalah boleh dengan syarat selepas solat isyak, ctohnye, selepas solat isyak kite solat hajat/terawih, pastu kite solat witir trus, tetiba malam bgun rase nk solat lg..boleh jer.terawih boleh di sambung lg 12 untuk cukupkan 20, dan solat2 sunat2 lain pon boleh dilaksanakn.Di bawah ini disertakan video klip UAI mengenai permasalahan ini. Sekian saja untuk kupasan kali ini..Selamat beribdat..

Wassalam...
     



Keluaran Baru Proton:Preve Hatchback

Proton Preve Hatchback



           Proton Preve Hatchback akan dilancarkan kemungkinannya pada tahun ni (2013) selepas Proton melancarkan Proton Preve pada tahun lepas. Ini berdasarkan prototaip bagi model hatchback telah banyak kali dirakamkan di jalan raya. Jom kita tengok macam mana rupa model Proton Preve Hatchback ni:



 



   

Ini pula gambar-gambar model prototaip yang dapat dirakamkan di jalan raya:







Jom Layan Video lak 


Boleh tahan juga design Hatchback ni kan? harap-harap design baru ini dapat mempertingkatkan Quality dari kereta2 keluaran sebelum ni,sekaligus menaikkan nama PROTON dan Malaysia di mata dunia dan yg penting Rakyat Malaysia itu sendiri...


Sumber gamba-gamba / video ni ambe tnye en Google& Youtube ;)

Fox News baffled that Muslim author could write book about Jesus.

Tags
  

       
  In an interview segment that has to be seen to be believed, Lauren Green, host of Fox News’ faith-oriented program “Spirited Debate,” demanded to know how Iranian-American author Reza Aslan — who is Muslim — could have written his book Zealot: The Life and Times of Jesus of Nazareth from an unbiased perspective. The interview, which took place on Friday, prompted BuzzFeed political writer Andrew Kaczynski to ask “Is this the most embarrassing interview Fox News has ever done?”
Appearing to mistake Christianity and Islam for rival baseball teams rather than intertwined and connected faiths, Green questioned Aslan’s motives for writing a book about “the founder of Christianity.”
“Well, to be clear,” Aslan replied, “I am a scholar of religions with four degrees, including one in the New Testament, and fluency in biblical Greek, who has been studying the origins of Christianity for two decades, who also just happens to be a Muslim.”

         He went on to patiently explain to Green that his book is written from the perspective of a historian, not that of an advocate for Islam. But even as he tried to establish to her that his book is not a hit piece against some kind of rival religious figure, Green didn’t appear to be listening, but rather scanning her iPad for more antagonistic questions to fire at the historian.

       “There’s another chat coming,” she said, “and I wanted to get this on before we end this interview. Taylor King said, ‘So your book is written with clear bias and you’re trying to say it’s academic? That’s like having a Democrat write a book about why Reagan wasn’t a good Republican. It just doesn’t work.’ What do you say to that?”

        “Well, it would be like a Democrat with a Ph.D. in Reagan who has been studying his life and history for two decades, writing a book about Reagan,” Aslan replied.
“But then why would a Democrat want to promote Democracy by writing about a Republican?” Green asked.
Aslan, showing great forbearance, replied that as a scholar who writes about religions, he writes about Christianity, Judaism, Islam and other faiths.
On Twitter, conservatives are demanding to know why Aslan didn’t write about Mohammed, the Islamic prophet. “C’mon man if you wrote a book critical of Mohamed or presenting him differently you could get killed,” tweeted one.
     
        “I already wrote that book,” Aslan replied. “It’s called No god but God. And I’m still here.”
The flap began several days ago when FoxNews.com published an opinion piece incorrectly asserting that Aslan’s book is critical of Jesus Christ, but never divulges that Aslan is of the Islamic faith. In fact, Zealot says on its second page that Aslan is Muslim.
Watch the video, embedded below via YouTube:

     
Source  >>> Here     





Google Adsense-1

Assalam...........
 
Ari ni ambe nk cite sal Google Adsense secara mudah agar senang di fahami oleh anda semua apakah itu google adsense. Sebelum tu anda semua pernah tak terfikir kenapa lah iklan google ade di mana-mana je lam website dan satu lagi pernah tak anda semua terfikir macam mana la gergasi-gergasi online seperti Facebook, Yahoo dan Google menjana pendapatan mereka? sedangkan mereka tidak la menjual product mcm jual ikan kain kereta dan sebagainya, pernah tak anda berfikir semua tu? saya dh terfikir bnda ni taun 2006 hari tuh lagi, sebab tahun tu ambe duk memikirkn cara nk cari duit tambahan secara online, google punye google maka jumpe la perkataan adsense nih. Pastu mula la starts slow-slow main-main dengan blogspot.com.. ini lah blog ambe yang paling active, ( http://simbiosis-86.blogspot.com/ ) active la daripada blog-blog lain lg haha...lam blog nih ambe ltak la sket2 code-code html bg iklan-iklan google. Waduh jauh tersasar pnjelasan ambe, kesian korang baca tp tidak mnjawap soalan lagi pasal syarikat gergasi yang ambe ckp td.hehe..

Okay, begini la sebenarnye ceritanya, syarikat-syarikat gergasi ini sebenarnya hidup atau running bisnes diorg dengan PENGIKLANAN, dengan pengiklanan lah mereka leh survive sampai jd syarikat ternama di atas muka bumi nih. Anda dah faham ke belum?? ok xper, saya akan jelaskan lagi bagi anda faham. Macam kita la, contohnya kita nk jual sesuatu product  tanpa promosi tentu product kite tidak akan laku dan tidak akan diketahui kewujudanya tanpa sebarang promosi,simpan jer lam umah product kita tuh, so untuk membolehkan product kita ni dikenali kita perlu adakan promosi degan cara mudah kita perlu membuat pengiklanan tentang product yang kita ada agar insan-insan lain tahau yang kita jual product itu dan ini.Ok faham stakat ini kn? seterusnya korang ingat stakat iklan kat kampung korang, orang yang kampung  kt Jepun kt India ke diorang tau ke anda jual barang @product? mana la tau kan tentang product anda sebab diorg duk jepun bkn duk kampung anda, so di situ product kita terhad jadi tidak ramai tahu ape yang anda jual, maka di sini ambe nk cakap kaedah pengiklanan tu adalah penting dan memainkan peranan untuk melariskan jualan anda. Lau kat Malaysia ni sebagai contoh kite leh guna surat khabar untuk mngiklankan product kita. pastu korang ingt free ke nk iklankan kt surat khabar tuh? anda silap, haha... sebenarnya setiap pengiklanan disurat khabar perlu dibayar. ok anda dah faham kan? untuk mengiklan product/service kita perlu bayar. HAAA tu la dia, sma macam Facebook, Yahoo, Google dan banyak lg agensi pengiklanan yang kerja mereka mengiklankan product/service orang, mereka sebenarnya dibayar atau senang cerita mereka diupah untuk mengiklankn product.sekarang ambe nak bawak anda tentang hal google adsense ni dlu, yang facebook, yahoo dan lain-lain tu inshaAllah lain masa plak kita blaja ok.

Sekarang anda dah faham syarikat-syarikat gergasi ini menggunakan iklan sebagai asas service diaorang untuk terus maju dan maju,masyukkkkk org kata. Maka tercipta lah "Google Adsense" nih. Adsense ni sebenarnya dicipta oleh google kepada mereka-mereka yang mempunyai website untuk menambahkan pendapatan sampingan dengan mengiklankan apa yang google suruh, bila kita iklankan ada orang klik iklan google yang kita buh kt website kita, kita akan dibayar. TAHUKAN ANDA? ada mereka mampu menjana beratus-ratus ribu USD dengan hanya mengiklan kan google adsense di website mereka, kerja mereka hanya update website jer untuk dijadikan pendapatan, untuk mndapat ribu-ribu nih website kita perlula di kunjungi ramai orang baru ramai yang klik dan tengok ape yg kita iklankan.Bagaimana pulak google nk dapat byaran??ok gni, Contohnya Sony bayar/upah google untuk iklan kan product dioarg, so google pon arahkan plak anak-anak dia (org yang pasang tapak iklan google adsense) untuk iklan kan Sony punye product td dengan syarat tertentu, contohnye Sony bayar kt google sebanyak RM1juta maka google akan bagi kt mereka-mereka yang pasang tapak iklan adsense di web mereka ni, dengan syarat ade orang bukak iklan yang ade kat website diorg nih, contoh syaratnya 100 kali orang baca/klik iklan pada website maka rm1 akan di bayar pada kita. Maka semakin ramai yg klik maka semakin banyak la kita dapat bayaran/upah dari google, mudah je kan? Begitulah analogi secara mudahnya, bnyak lagi akan saya terangkan pada tajuk-tajuk akan datang inshaAllah.

Natijahnya semakin ramai yang kunjung kita punya website maka semakin banyak la pendapatan kita dapat jana. Begitulah ceritanya hal google adsense ni secara kasarnya. InshaAllah akan datang ambe akan ceritakan secara halus lagi mengenai Google Adsense ni, cara nk join, cara nk buat blog dan sebagainya yang berkaitan dengan adsense ni..InshaAllah. ;)
setakat ini dulu untuk kali ni.. terima kasih kengkawan. Ringan-ringankan lah tangan anda untuk klik ape-ape iklan yang ada di page ni tanda sokongan anda terhadap saya, tak bagi duit klik pon dah kira bgus dah.hehe Terima Kasih.

Allahumma solli ala Muhammad..wa ala alihi wasohbihi wa barik wasallam...

Bismillah..
Assalamualaikum pembaca semua..
Entry kali ini berkait dengan kelebihan berselawat kepeda nabi saw...
kalau semua nk tau.. banyak keistimewaan selawat ni.. daripada bibir tercebik begitu sahaja lebihbaik berselawat..tak gitu..heheehe..


Kelebihan berselawat turut diterangkan dalam kisah jaminan yang diberikan kepada malaikat kepada umat yang rajin berselawat.
                
Rasulullah S.A.W telah bersabda bahawa, “Malaikat Jibril, Mikail, Israfil dan Izrail A.S. telah berkata kepadaku. Berkata Jibril A.S. : “Wahai Rasulullah, barang siapa yang membaca selawat ke atasmu tiap-tiap hari sebanyak sepuluh kali, maka akan saya bimbing tangannya dan akan saya bawa dia melintasi titian seperti kilat menyambar.”
Berkata pula Mikail A.S. : “Mereka yang berselawat ke atas kamu akan aku beri mereka itu minum dari telagamu.”Berkata pula Israfil A.S. : “Mereka yang berselawat kepadamu akan aku sujud kepada Allah S.W.T dan aku tidak akan mengangkat kepalaku sehingga Allah S.W.T mengampuni orang itu.”Malaikat Izrail A.S pula berkata : “Bagi mereka yang berselawat ke atasmu, akan aku cabut ruh mereka itu dengan selembut-lembutnya seperti aku mencabut ruh para nabi-nabi.”

Jadi kat sini kita tau yang malaikat-malaikat begitu cinta kpd nabi Muhammad saw..Bagaimana pula kita ??? Para malaikat memberikan jaminan masing-masing untuk orang-orang yang berselawat ke atas Rasulullah S.A.W.


Dengan perkongsian kisah ini, semoga para pembaca dapat serba sedikit ilham menguruskan masa terluang masing-masing di samping tidak melepaskan peluang untuk berselawat ke atas junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W. Mudah-mudahan kita menjadi orang-orang kesayangan Allah, Rasul dan para malaikat.

Scientific Reason behind Indian Punishment

   
     Remember the ‘good’ old Indian school punishments? Holding the earlobes with arms crossed over your chests, bending the knees and then sit and then stand and so on till the time Masterji is saying? Ever thought why the traditional Indian school teachers would give this particular punishment?

     I believe even majority of the teachers who grant this punishment to their students do not know the reason behind it. This form of punishment has been in practice in our country since the Gurukul time and was given to the students who were weak in studies. That is a different question if now a days teachers grant this punishment for any mistake and not only for studies but originally it was meant for weak students only.

      Talking about the logic behind this punishment, it is very interesting to know that this particular posture increases the blood flow in the memory cells in brain and synchronizes the right and left side of the brain to improve function and promote calmness, stimulates neural pathways via acupressure points in the earlobe, sharpens intelligence and also helps those with autism, asperger’s syndrome, learning difficulties and behavioral problems. Probably we have forgotten this ancient method of increasing memory power but the West is now using is very diligently and they are recommending this posture or exercise to treat many a diseases.

Rmadhan Oh Ramadhan......

Malam kian berlabuh..sedar tak sedar dah hampir separuh bulan Ramadhan dah kite lalui..
hummm...jika dihitung,dicongak mahupun dikira ..hati sedikit terkilan..sudah berapa byk amalan kebaikan yg da kite kumpul dari awal Ramadhan sampai semalam dan tika saat ini... pada detik kini berjayakah kita????

Ramadhan hampir melambai pergi..sebak tiba2 merungkai hati..memikirkan jikalau kedatangannya kali ini adalah terakhir kali buat diri ini. Namun apa yang perlu kita lakukan sebagai insan yang lemah hanyalah berharap kedatangannya kali ini terisi dengan penuh ketaqwaan...Tunduk dan patuh kita pada Sang Khalik yg Esa..moga2 pemergiannya meninggalkan si nafsu yg berjaya dilemahkan.moga2 kehilangannya meninggalkan modal yg mencukupi untuk menghadapi perihal dagangan si iblis laknatullah..

Ya Allah..Yaa Allah..

Kuatkan daku..kuatkan hatiku..kuatkan semangatku..kuatkan semua saudara2ku..moga kami  mampu bertahan mengharungi bulan yg penuh kemuliaan.. Ramadhan Qareemm..



 Hasbunallah Wanikmal Wakil...



Tepat...

Tags
Acap kali Dhali melihat jam ditangan, jam digitalnya baru menunjukkan pukul 7:09 malam. sudah 15 minit dia menunggu, namun terasa lama pula masa berlalu. kelihatan seperti juadah berbuka, kuih muih, air soya juga nasi kerabu sudah sedia terhidang dimeja. Televisyen diruang tamu dibiarkan terpasang tanpa orang yang menonton, volume suara sengaja dikuatkan.

"mane pulak si Mail ni, kata nak keluar kejap je?", rungut Dhali.

tiba tiba terdengar bunyi engine motor di perkarangan rumah, ah, mungkin Mail sudah sampai. Dhali segera bangun menuju ke ruang tamu mendapatkan kepastian dengan mengintai melalui tingkap. Ya, betul Mail.

"woi, kata kejap nak keluar, hampeh betul", cemuh Dhali bila Mail sudah dimuka pintu

"ala, lambat lagi nak berbuka pun lagi 15 minit kan?", kata Mail sambil melihat jam di tangan

"takde lah, ready la awal? aku dah lapar ni".

mereka terus ke dapur menanti azan Magrib untuk berbuka. setelah azan berkumandang masing masing makan dengan berselera. lapar mungkin lepas seharian berpuasa. Setelah selesai makan, Mail terus masuk ke bilik menyiapkan diri untuk ke surau.

"jom la Dhali gerak sekali", ajak Mail

"takpe takpe kau gerak dulu. aku nak habis kan nasi dengan kuih ni dulu, kang membazir pulak".

Mail terus keluar tanpa banyak bicara. mengejar masa bimbang lewat ke surau untuk berjemaah. tapi dalam hatinya terdetik juga perasaan kurang senang.


"Nak berbuka je tepat dengan masa, nak solat entah la" rungut Mail sambil mempercepatkan kakinya.