Nikmat.........syukur..........terleka??????

Salam kwn2....
aku cuti ari nih coz telah mnghadirkan diri aku ke tempat exm d kuantan ECM-east coast mall..Alhamdulillah lah leh jwp..bkn ssh pon jwp MCQ..hitamkan jer exm kul 9am-12.30pm, kul 10am aku kuar..snang sgt hitamkan jer kt borang OMR tuh haha...betol @ x tu lain citer..hehe tp insyaAllah la its will b okay...i already try my best to answer that question lah,already stdy 4 it also.....just forget it 4 secnd..now fokez for the nex paper lak..next paper aku..Software Engineering....ish aku nih..nk cite pasal exm ker ape nih?? adehh sowie my friendsssss..


ermm sbnanrnye aku nk ckp tntang diri kita..diri kamu semua..diri setiap insan bernama mnusia..masing2 mmpunyai diri msing2..tp hrus di dingt kita semua adalah milik Allah SWT.. ;) tu yg kite perlu thu sbagi hamba Allah..subahanllah nk nges pk bila pk balik nikmat2 yg telah Allah kurniakan pd kita..yg terlalu bnyak...subahanallahh!!...
Dalam surah al-rahman bnyak kali Allah ulang ayat

"fabiayyi alai rabbikuma tukadziban" yg bermaksud

"Maka ni'mat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?"


so wahai sahabat nikmat mn yg kite sume dustakan?? sedarkah kite??
hurmmm kekadang kite terleka kn? kita fikir ape yg kita buat adalah betol..betol n betol..xde yg salah melainkan betol2 belakoo..


Tidak kah kite terfikir?? klau sume ape yg kite wat ni betol pastu di mn kesilapan kita??haaaaa itulah kesilapan kite sbnarnye..tidak sedar kesalahan yg telah kite lakukan...SOMBONG!!!!!!....sume nk betol jer...huh...

tidak mungkin seseorang itu dapat menilai diri sendiri...untuk menilai diri kita..hanya org di sekitar kita dapt menilai diri kita yg sebenarnya..nk lg cun..tnye musuh kite..compem berterabur keburukkan kite dia habaq..huhu...

so kengkwan tjuan nye post kali ni bkn ape..cuma nk habaq mai yg diri kite ni sebagai mnusia tdk pernah perfect,nk sedarkan diri sendiri yg mungkin terleka..NOBODY IS PERFECT!!!.....hnya Rasullullah SAW di jg Allah..MAKSUM..tidak pernah mlakukan dosa..ayuh kengkawan kite cuba bermuhasabah diri kiter nih..ape yg kite wat silap..kekadang kita rase wat sesuatu itu dh ikhlas n dh rase betol..tp sbenarnye di blakang kiter ramai yg mngata keburukkan kite,siap kutuk2 lagi,msti ade sumthing wrong r tuh ngn ape yg kite wat..ingat lah..ikhlas itu seumpama semut hitam yg berjalan di batu yg sagat hitam di malam yg hitam pekat..betapa ikhlas tuh ssh nk kita capai..kte just cuba baiki untuk yg terbaik...hurmmm lumrah kehidupan la tuh...klu nk cite kt blog bab nih sampai bila x abeh..bnyk nk kne hurai2 itu ini huhu..
so jom lah kita bermuhasabah diri kite nih....
selamt bermuhasabah..;)

wassalam